Maand van de geschiedenis | Lezing: Bevrijders aan het werk
Lezing “Bevrijders aan het werk”:
Hoe vonden de Polen in Nederland en België hun draai na de oorlog?
Na de Tweede Wereldoorlog vreesde een groot deel van de Polen, die in Nederland en België streden voor onze vrijheid, dat het niet veilig was om terug te gaan naar hun land. Dat land was inmiddels communistisch geworden. Vele Polen vestigden zich in België en Nederland. In deze lezing staan we stil bij de vraag hoe zij hun plek vonden in een land dat nog in wederopbouw was. Vonden ze werk in overheidsdienst of loondienst? Of gingen ze als ondernemer aan de slag? N.B.: Deze lezing is ook online te volgen!
Verhalen van veteranen
Professor Machteld Venken interviewde Poolse veteranen in België over hun leven na de oorlog.
Deze wetenschappelijke beschouwing omlijsten we met tenminste twee verhalen van kinderen van veteranen. Zo horen we over een veteraan die als lid van de Poolse Pantserdivisie in 1944 het land hielp bevrijden en daarna zijn weg vond naar België. Het tweede verhaal is van een veteraan die zich in Nederland vestigde. Hij streed mee als parachutist in Driel.
Door deze verhalen kunnen we nieuwe inzichten krijgen over hoe we vandaag de dag vluchtelingen kunnen opnemen in onze gemeenschap. Zo geven wij invulling aan ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’.
Oorlogsmuseum Gdynia
We houden de lezing in Oorlogsmuseum Gdynia. In het museum zijn nog tastbare herinneringen te vinden; niet alleen aan de strijd van de Polen, maar ook aan de jaren na de oorlog.
De sessie is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via deze link. De sessie is ook te volgen via Zoom en YouTube.
Naast de steun van museum Gdynia wordt de sessie mede mogelijk gemaakt door Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België en Stichting Driel Polen.
Meer informatie via de website www.poleninbeeld.nl.
Praktische informatie
Datum: 28 – okt 2021
Tijdstip: 19:30 — 21:00
Locatie: Tweede Verkorting 3,4571 RG Axel
Kosten: De lezing is gratis – wel inschrijven
Tickets: https://nl.surveymonkey.com/r/MT322J3
Meer info: https://www.poleninbeeld.nl/maatschappij/geschiedenis/bevrijders-aan-het-werk/
Contact: https://www.poleninbeeld.nl/contact/